Powiem szczerze, że podziałało humor naprawdę mi się poprawił i tak jakoś weselej się w domu zrobiło. Jak tylko się spojrzy na kwiatki to tak milej się robi, przywołują się wspomnienia zieleni i kwiatów w ogrodzie och ... jeszcze troszkę trzeba na to poczekać. Na razie musi nam to wystarczyć co mamy we własnych domach i stworzyć sobie taka wiosenną atmosferę.
Ostatnio dostałam taki śliczny wiosenny kwiatek - azalię doniczkową.
Dla zainteresowanych(sama również byłam ciekawa) przeczytałam parę stronek w internecie:
AZALIE - pochodzą z Chin (Rododendron). W kwiaciarniach najczęściej pojawiają się azalie indyjskie(Azalea indica inaczej Rhododendron indica) jest rośliną bardzo wdzięczną i bardzo długo kwitnie pod warunkiem odpowiedniej pielęgnacji -trzeba utrzymywać jej podłoże zawsze wilgotne (jeżeli przeschnie za bardzo -mogą opaść pąki, kwiaty i liście)podlewać ją obficie, ale nie pozwalając by nadmiar wody pozostawał w podstawce(dla ułatwienia można użyć keramzytu, który wchłania wilgoć obkładając donicę w podstawce :) - najlepiej podlewać ją wodą przegotowaną (bez wapnia) , odstaną o temp. pokojowej.
Temperatura: zalecana chłodniejsza ok. do 18 stopni C -wtedy będzie dłużej kwitła.
Położenie: najlepsze będzie ustawienie jej w najjaśniejszej części mieszkania z dala od podmuchu z okna czy kaloryfera.Nawożenie: warto ją w okresie kwitnienia zasilać co 2-3 tyg. nawozem dla azalii lub do roślin kwitnących (ale w mniejszej dawce niż na opakowaniu).
Późną wiosną warto ją przenieść do ogrodu do września(by znów zakwitła we wrześniu ustawić ją do chłodnego pomieszczenia ok. 15 stopni aż zakwitnie-potem możemy przenieść ja do mieszkania).
Dziś będzie jeszcze coś słodkiego-jak tylko przeczytałam o kaszy mannie zaraz nabrałam ochoty na ciasto z tzw. grysikiem :)
Ciasto z kaszą manną |
Jest to ciasto już u nas robione odkąd sięgam pamięcią z dzieciństwa, gdyż moja mama je dosyć często robiła.Podam przepis dla zainteresowanych -jest naprawdę pyszne :))
Ciasto Stefania z kaszą manną
Składniki: Polewa:
1l mleka 1/2 kost. margaryny
1 szkl.cukru 1/2 szkl. cukru pudru
1kost. margaryny 2-3 łyżek kakao
1 szkl. kaszy manny 2 łyżki gorącej wody
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 łyżki wiórków kokosowych
bakalie
6 paczek małych herbatników
lub 2 duże
Mleko, margarynę i cukier zagotować.Dodawać po trochę kaszę manną mieszając. Gdy zgęstnieje wsypać kakao i bakalie(rodzynki,orzechy krojone lub w całości jak kto lubi...). Blachę wyłożyć herbatnikami , wlać na nie gorącą masę i na wierzch ułożyć drugą warstwę herbatników(lekko je dociskając).
Polewa: margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia, wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać. Gdy zgęstnieje polać wierzch ciasta i posypać wiórkami.
Ciast przepyszne :) Bardzo umila chwile spędzone przy kawie.. Gorąco polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę u mnie pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuń